Stowarzyszenie Szlak Oscypkowy z wielką dumą i radością odnotowuje fakt odradzania się kultury pasterskiej.
Dzięki podejmowanym różnorodnym działaniom, wspierana jest tradycyjna gospodarka pasterska jako nowa dziedzina przemysłu a wraz z nią kultywowane są tradycyjne zwyczaje i kultura góralska.Sztandarowym polskim produktem stał się oscypek, który jest chroniony Unijnym certyfikatem.
Zgodnie z wymogami i coraz większą świadomością w zakresie pasterstwa rozwijana jest infrastruktura pasterska służąca bacom i juhasom w codziennej pracy, co ma również znaczący wpływ na kształtowanie krajobrazu i ochronę środowiska.
Te działania i plany dalszego rozwoju pasterstwa wywołują duże zapotrzebowanie na pracowników w zawodzie Juhasa. Bacowie coraz liczniej sygnalizują problem braku rąk do pracy.
Najważniejsze cechy jakimi powinien się charakteryzować kandydat to:
- ogólna sprawność fizyczna (odpowiednio silny)
- gotowość do pracy w naturze,
- odpowiedni stosunek do zwierząt,
- zdolność do samodzielnego działania,
- gotowość do pracy poza miejscem zamieszkania,
Szczegółowe informacje pod numerem:
533 667 626