Zadania zawodowe:
|
- obsługiwanie bufetu lub stanowiska do wydawania posiłków, w tym: przygotowywanie z gotowych surowców posiłków typu kanapki, desery, przekąski itp., przygotowywanie napojów zimnych i gorących oraz dbanie
o ich należytą ekspozycję, porcjowanie i dekorowanie;
- zapewnianie odpowiednich warunków sanitarnych dla przechowywanej
i eksponowanej żywności;
- obsługiwanie urządzeń bufetowych niezbędnych do przygotowywania i wydawania potraw i napojów, takich jak: ekspres do kawy, kawiarka, dystrybutor napojów, perkolator (zaparzacz), warnik, podgrzewacz, krajalnica, kostkarka do lodu, wyciskarka do owoców, shaker, mieszadełko, korkociąg, otwieracz do puszek ;
- obsługiwanie klientów, w tym doradzanie w zakresie wyboru potraw i napojów;
- wydawanie posiłków i napojów oraz przyjmowanie od klientów zwracanych naczyń wielokrotnego użytku;
- sprzedawanie asortymentu bufetu, obsługiwanie kasy fiskalnej lub dodatkowo terminala płatniczego, przyjmowanie należności od klientów
i dokonywanie rozliczeń finansowych oraz materiałowych;
- utrzymywanie bufetu i miejsca pracy w czystości, m.in. przy użyciu środków czystości, szczotek, gąbek, szmat itp. oraz z wykorzystywaniem urządzeń do mycia naczyń (np. zmywarka);
- przestrzeganie zasad etyki oraz przepisów bhp, ochrony ppoż. i ochrony środowiska wymaganych na stanowisku pracy.
|